lauantai 2. helmikuuta 2013

Hakkuhuukkailua halkeamissa

Käytiin yhen kaverin kanssa yhellä kaltsilla. Ajatuksena kokeilla mixtaa, vai olisko se ollu dry-toolausta. Jäätä ei meidän testaamilla reitellä nimittäin paljoa ollut. Lähetyminen oli reipas puoli kilometriä lumihankea. Tuli testattua Wihoselta ostettuja lumikenkiä. No eipä hirveästi voi kehuja antaa noille, siis ihan ok jalkakiinnitys ja suht kevyet, mutta miksi ne on niin etupainoiset? Koko ajan sai painaa kantapäällä alaspäin ja varsinkin alamäessä tuppaa kengän kärki sukeltamaan. No hanki oli kyllä tosi pehmeetä, mutta onneksi lunta ei nyt hirveesti ollu. Mutta eipä enempää lumikengistä.

Ensikertalaisina tietysti viriteltiin ylikset ja eikun testaamaan. Ekana oli dihedraali jossa hyvä halkema ja pikku katto. Sitten tasanne ja loppuuun vielä pieni halkeama. Hakut meni monessa kohtaa vartta myöten halkemaan. Tuli jopa tehtyä sellaista sivuttaisvääntöä hakuilla. Vaikka kuukausi takaperin ajatteli xmonstereita miettiessä, että tuskin sellaista tilannetta tulee (niissä kun on se taipuva varsi). Tosi nasta linja, mahdollisesti meikäläisenkin liidattavissa.


Seuraava linja oli herkkää ja vaikeaa. Ohutta halkemaa löytyi sieltä täältä, mutta hakemista huukeille oli. Useasti piti tulla köyteen, ennen kuin yläankkurille pääsin. Jaloille ei tuntunut välillä löytyvän mitään otetta. Kitkalla kun ei tässä hirveesti voi pelata. Ylhäällä oli ohutta jäätä, mutta ei se oikein pitänyt. Vasta turpeeseen lyönnit tuntui varmoilta. Tämäkin voisi olla varmistettavissa luonnollisilla, mutta aika hullun hommaa.


Viimeisenä ohut halkeama loivalla hänkillä. Alussa nousu hyllylle. Sitten halkemakruisailua hänkillä. Nousu sammaltasanteelle ja pieni kallionpätkä loppuun. Tämä linja oli siis aivan mahtava! Siis todella hienoa vetää hakuilla tämmöistä. Hänkkiosuus meni kohtuu hyvin, tosin puuskutti ja pumppasi aivan törkeästi. Taistelin itseni hänkin loppuun, mutta kun yritin saada hakut kiinni turpeeseen, ei vain tarttunut. Pakko oli ottaa levot. Lunta oli liikaa tasanteella ja yritin vain lyödä hangen läpi. Tämä olis hyvä teknolinja ja ehkäpä kovemman luokan trädinäkin mahdollinen. Luonnollisilla draikkaus olisi kyllä aika haastavaa.


Mitäs tästä nyt opittiin? Toisaalta homma on helppoa, toisaalta erittäin hankalan oloista. Jos kolo on hyvä, niin eihän se ole kuin vetää. Jos taasen hakun paikka vähän herkempi, joutuu hakun pitämään samassa asennossa ylöpäin mentäessä. Ja jos hakun laittaa alhaaltapäin hyllyn päälle, se tuntuu hyvältä, mutta kun nouset hyllyn tasolle, voi hakku lähteä liukumaan kohti. Jalkkiksena pienikin lista on ok, mutta kideröpelöinen kitkapinta ei vain ota rautaa kiinni. Sitten vielä semmoinen homma, että ei oikein tiedä mitä vääntöä terät kestää. No sen oppii varmaan sitten kun se terä sanoo naks! Siksi tuli aika varovasti väännettyä terää halkeamissa. Ennemmin etsi hyvät hookkipaikat.

3 kommenttia:

  1. Koskas mennään uudestaan?

    VastaaPoista
  2. jos käytäs mätäsvaaran jäät katsastamassa välissä?

    VastaaPoista
  3. Käyhän sekin, jos aikataulut natsaa. Jos vaikka sais uudet piikit jo sinne testiin.

    VastaaPoista