lauantai 19. toukokuuta 2012

Dualismi

Kävimme Samin kanssa katselemassa Liperinsalon Oinaanvaarassa löytyiskö nuorukaiselle kovempia projekteja. No eipä oikein löytynyt. Kyllähän sinne joitan reittejä väkertäis, mutta tällä kertaa ei semmoista seinää löydetty, mikä nuorukaista innostaisi.

Mutta asiaan, eli viime kesänä Juhan kanssa aloitimme projektoimaan erästä pidempää boulderpätkää. Tuolloin Juha kiipesi sen noin puoleen väliin. Itse en päässyt ihan sinnekään asti. Eli alku on teknistä släbiä ja tuolloin minulla oli Milletin aloittelijakengät, kokoa aamutossu. Ja varmaan meikän tekniikkakaan ei nyt kummoista ollut. Nyt virittelin köyden kiven päältä, jotta sain harjattua ja etsittyä yläosan otteet. Ja hyvät otteethan sieltä löytyi. Alun työstämiseen meni muutamia yrkkiä kunnes pääsin yläosan otteille. Samille jo sanoin etten varmaan kiipeä tätä, ei ole oikein highball fiilis. No Sami siihen että eihän se koskaan ole highball fiilis, se vaan pitää kiivetä. No kerran pudottua puolivälistä, kasailin itseäni aikani pädillä. No eikun yrkkäämään, oli siltä vähän epävarma olo. Olihan alastulo suht tasainen, mutta meidän pädit ei kyllä mitään Mondoja ollut. No alku meni aikas hienosti, sitten pari krimppiä ja pidempi veto kunnon kahvaan. Siitä pieni kampusliike toiselle kahvalle ja jalankin sai otteille. Ja eikun toppiin. Se oli kyl hieno fiilis topittaa.

Käsittääkseni kyse oli ensinousuta ja reitille annoin nimeksi Dualismi. Eli jotain liittyen reitin kaksiosaisuuteen. Puolet släbiä, puolet hänkkiä. Puolet tekniikkaa, puolet fysiikkaa. Tekniikkahan on pääosin henkistä pääomaa. Fysiikka materiaa eli lihasta. Lisäksi tietenkin tarvitaan kiipeilyn kolmas osa-alue, sanotaan vaikka mentaalipuoli. Tätä tosin tarvitaan koko reitillä: Alun teknisen kiipeämisen kasassapitäminen vaatii jotain henkistä ponnistelua. Lopussa taas tarvitaan rohkeutta ja uskoa itseensä. Eli kaikkea, mitä kiipeilijä tarvitsee.

Aluksihan veikkailtiin reitin olevan jopa 7A:ta, mutta helpon lopun takia vaikeutta on ehkä 6B+:n verran. Plussa korkeudesta. Topo: http://27crags.com/crags/liperinsalo/routes/dualismi. Ja se on sitten seisomalähtö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti