torstai 13. maaliskuuta 2014

Jäätikkökurssi

Käväisin Laskuvarjojääkärikillan jäätikkökurssilla Olhavalla. Kurssi oli kaksipäiväinen. Ensin pieni teoriaosuus Orilammen lomakeskuksessa, jonka jälkeen siirryimme Olhavalle rastikoulutuksiin ja yöpymään. Koulutus sisälsi monipuolisen otannan vuoristossa ja jäätiköillä liikkumisesta. Aihealueen ollessa niin laaja, asioiden käsittely oli luonnollisesti pintapuolista. Kurssi antoi kuitenkin hyvän kuvan taidoista joita tulisi opetella ja harjoitella. Muutamia asioita köysistön muodostamiseen ja solmuihin liittyen odotin oppivani, mutta eiköhän ne voi harjoitella itsekin.

Olhava.

Kohti jyrkkää lumirinnettä.

Sovellettu fiksattu köysi ja solmuja.

Railosta pelastautuminen prusikeilla.

Tein Z-taljan.

Laskeutumisen harjoittelua.

Isompi laskeutuminen.

Yksinäinen teknomies.

Jääkiipeilyä!

Kurssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille, eikä juuri vaadi perus retkeilytaitoja kummempaa pohjaa. Mielenkiintoisimpia minulle olivat lumivarmistukset (dead man ja kojootti) sekä Z-talja. Mielenkiintoista oli myös nähdä kokeeneempia ukkoja, jotka ovat käyneet mm. Everestillä ja pohjoisnavalla. Arvostan suuresti! Ja tietysti oli kiva päästä kiipeämään jäätä, kun on ollu aika vähäistä tälle talvella. Kotimatkalla kävin vielä Juvantien boulderilla ratkaisemassa pari mielenkiintoista ongelmaa.

2 kommenttia:

  1. LJK+VUORET

    http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Kaksi+suomalaista+kiipeilij%C3%A4%C3%A4+kuoli+Ruotsin+Kebnekaisella/1135258870284

    VastaaPoista
  2. Tiedossahan tuo on ollu. Vuoret eivät ole niitä turvallisimpia paikkoja. Tosin en olekaan menossa ko porukan mukaan minnekään, mieluummin kokeneen kaverin tai vuoristo-oppaan kanssa. Hyvä kurssi minusta, mutta parantamisen varaa turvallisuusjutuissa huomasin sielläkin, pistinkin palautetta heille. Lisäksi LJK:lta puuttuu "viralliset" koulutukset, jopa KTO:ta ei oo saati RCI/KKK. Mutta omalla vastuulla pitää mennä ja oman järjen käyttö suotavaa...

    VastaaPoista