torstai 12. heinäkuuta 2012

I love moisseenvaara

"I love moisseenvaara" tuli postattua lärvikirjaan pienessä sievässä hiljattain. Nyt päästiin pitkästä aikaa tuonne Joensuun seudun uudelle kalliolle. En oikein ole varma mikä siinä mestassa kiehtoo. Sinne lähetyminen ei ole kaikista helpoin, ei mitään mielenräjäyttävää kallioprofiilia, on ryteikköä ja sammaleista släbiä. Osa tuon paikan tykkäämisestä varmaan johtuu sen uutuudesta. Olen päässyt mukaan putsaamaan reittejä, jolloin paikka todella tuntuu omalta. On ollut ilo huomata kuinka moni muukin jaksaa kesäkuumalla, itikoiden ja paarmojen kanssa, mennä sinne harjaamaan ja pulttaamaan. Ja hienoja reittejähän siellä on. Nyt ei kuitenkaan kiivetty yhtään, harjailtiin trädireittejä. No kuten yleensä todetaan, ei ne reitit sieltä minnekään karkaa. Kerkiihän sitä ensi kerrallakin. Välillä satoi vettä, mutta onneksi reittini kulkee katon alla, joten se ei paljoa haitannut. Pientä teknoamista tuonne katon alle, kun laskeuduin katon päältä.

Trädiprojekti odottaa kiipeämistä.

Olen vaan nyt miettiny ankkuripulttien paikka tai laitanko pultteja lainkaan. Reittihän menee dihedraalissa katon alle, jossa poikkaria muutama metri vasemmalle. Siinä katto laskeutuu alaspäin. Tästä olisi mahdollista kiivetä jo olemassa olevalle ankkurille vasemmalla, mutta reittiin tulisi sellainen mutka että köysikitka olisi jo aika paha ankkurilla. Ja reitiltä kamojen putsaus tuolta ankkurilta ainakaan ei onnistuisi. Toinen ajatus olisi laittaa ankkuri katon alle, varmasti monen mielestä mukavin vaihtoehto, reitin putsauskin onnistuisi siitä. Mutta löysin eilen vielä kolmannen mahdollisuuden, nimittäin kiivetä reitti katon vasemmanpuoleisen möykyn kohdalta. Tämä vaan vaatisi vähän pienempää kamaa. Kokeilin pienintä liikkuvaleukaistani reittiin, metoliuksen #2 mastercamia. Ei mahtunut. Eli reitti vaatisi pari #1 tai #0 mastercamia tai jotain BD C3:sia. Lisäksi reittiin tulisi hieman eri meiniki verrattuna alun 5-greidin kiipeilyyn. Eikä reitti olisi mitenkään looginen: Pitäsi laittaa kattohalkeamaan nuo pari pientä varmistusta, kiivetä alaspäin ja sitten vasemmalta tuon vasemman möykyn päälle. Kuitenkin ajatus reitin toppaamiseksi trädinä kallion päälle kiehtoisi. Tai sitten ankkuri ihan kallion yläreunaan. Mutta olishan siellä laskeutumispuita, joten siksi minusta on vähän turha kylvää pultteja sinne, missä niitä ei oikeasti tarvita. Sitten on vielä se mahdollisuus että kuvassa näkyvälle sammalosiolle tekis yhden pulttireitin ja se menisi tuon kattomöhkäleen päälle. Tätä pitää pohtia...

4 kommenttia:

 1. Mahtaako tulla sitten jo liian tiheään reittejä? Kun en nyt just muista miten leveä se on se sammalkaistale. Siis jos siihen vielä pulttaa yhden uuden. t: Juha

  VastaaPoista
 2. Yksi siihen sammalkohtaan mahtuisi ja sen pystyisi vetämään ylös asti aika loogisesti.

  VastaaPoista
 3. Mulla oli visio, että siitä katon vasemmasta yläkulmasta pääsis puhtaana trädinä ylös ja reitti pysyis loogisena. Vaikeutta ja jännitystä tosin tulee rutosti lisää, joten yleisen kiivettävyyden vuoksi siihen katon alle voisi myös ankkurin täräyttää. Mukava linja siihenkin asti ja siivoaminen onnistuisi, vaikka kakkostelijoita ei aina olisikaan tarjolla.

  Jussi

  VastaaPoista
 4. Joo! Sitä minäkin kattelin, että siihen on parille piissille paikka. Itsellä vaan ei ole vielä niin pieniä liikkuvaleukoja, mitä niihin koloihin menis. Kyllä minun puolesta saat täräyttää siihen extensionin, jos haluut.

  VastaaPoista