keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Miksi lopetin jääkiipeilyn

Moni kiipeilykaveri huomasi jääkamojen myynti-ilmoituksen kesän lopulla. Ja tämä johtaa kysymykseen miksi. Asiaa olenkin kypsytellyt pitkään ja se ei ole helposti selitettävissä. Ehkä tärkeimpänä syynä on ajan puute (vai oliko se rahan puute?). Vaikka jääkiipeilykertoja on ehkä 2-5 talvessa, haluaisin silti treenata niitäkin kertoja varten. Tämä taas vie aikaa muulta treeniltä talvella. Toinen tärkeä seikka on että perheellisenä sitä tahtoo olla perheen käytettävissä. Ja koska kesällä menee paljon aikaa kallioilla, on parempi jostain kohtaa ottaa aikaa kotiin. Ruuhkavuosien tylytyksessä vain ei kerkee. Tai kerkee, mutta se on aina jonkun toisen asian kustannuksella. Eri kiipeilylajien harrastaminen johtaa siihen, että missään ei pääse kehittymään kunnolla. Vaikkakin monipuolinen harrastaminen antaa hyvää perustaitoa kiipeilyn eri alalajeille. Pitäiskö olla kaikessa huono vai jossakin hyvä?


Toisekseen perusjään paukuttaminen käy hieman tylsäksi kun perustekniikan saa kuntoon. Tämä taas johtaisi vaikeampien reittien hakemiseen ja tämä taas vaatisi enemmän treeniä niin sisällä kuin ulkonakin. Ja onhan se vaarallistakin kun jäät ohenee ja varmistukset vähenee. Kyllähän sitä nykyisin tarkemmin miettii, että miten hyvin mikäkin on varmistettavissa ja mitä muita riskejä homma sisältää. Paskalla kunnolla ja vähäisellä kokemuksella riskit vaan kasvaa. Tai ehkä olen pelkuri, en uskalla kohdata enää kovempia haasteita? Tai laiska? En viitsi treenata. Luovuttaja?


Ja onhan nämä säätkin jääkiipeilyä ajatellen hanurista. Samaan aikaan alkaa boulderkausi kun jääkausi olis "parhaimmillaan". Eihän sitä tiedä miten nää säät menee, mutta uskon kyllä että talvet lyhenee ja lämpenee.


Vikahan ei siis ole siinä etten pitäisi jääkiipeilystä tai hakkujen kanssa touhuilusta, mutta ehkä se on helpoiten karsittavissa, jos jotain haluaa vähentää. Myös talviretkeilykin kiinnostaa, mutta sitä voinee tehdä ilman hakkujakin?


Itsensä huijaamista tää lopettaminen on. Noita kuvia kun kattelin niin ihan törkeän siistiä hommaahan se on. Eli palataan asiaan, sitten joskus!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti